Case | Werken bij HMSHost

Bekijk het HR platform: hmshost.work

Over HMSHost international

HMSHost International is de wereldmarktleider in eten en drinken voor reizigers. In Nederland is HMSHost actief op 80 locaties op luchthaven Schiphol en exploiteert het bedrijf foodformules op Nederlandse stations, Rotterdam-Den Haag Airport, Designer Outlet Roermond en Hoog Catharijne in Utrecht.

De uitdaging

“Ontwikkel het ultieme SAP SuccessFactors Werkenbij’ platform” voor HMSHost International

Door de continu groei van foodstores blijft het aantal vacatures bij HMSHost International toenemen. Het recruiten van flex en fulltime foodprofessionals blijft een uitdaging. Het enthousiast maken van kandidaten en perfectioneren van de online – mobiele sollicitatieprocedure is een absolute must geworden. Koppeling met het ATS Van SAP SuccessFactors waarbij alle data van de kandidaat direct wordt opgeslagen in SAP SuccessFactors.

Deliverables voor het nieuwe recruitment platform:

 • Ontwikkel een Drupal platform dat aansluit bij onze corporate branding en jong talent aantrekt om bij ons te komen werken.
 • Creer een optimale user experience flow van de sollicitatieprocedure. Mobile first!
 • User friendly CMS
 • Koppel het platform met het HCM beheersysteem van SAP SuccessFactors.
 • Omzeil de create account procedure van SAP SuccessFactors en integreer deze in het Drupal platform.
 • Maak het platform geschikt voor onze andere luchthavens en foodstores in Europa, Azie en het Midden Oosten.

Onze aanpak

StrategieSprint 0

Brainstorm sessies & research

Brainstorm sessies

In verschillende brainstorm sessies zijn doelen, doelgroepen, deliverables en budgettering van dit omvangrijke project vastgelegd. Er zijn afspraken gemaakt over de werkwijze, de SCRUM methodiek waarbij we werken met een MVP, sprints en een backlog. Het projectteam is samengesteld en de taken en verantwoordelijkheden verdeeld.

 

Insights verzamelen
Vervolgens zijn we gaan praten met HMSHost Managers, Recruiters en IT verantwoordelijken om inzicht te krijgen in hun verwachtingen en voorziene uitdagingen inzake de ontwikkeling van het nieuwe HR platform. Met de werkgroep zijn best practices bestudeerd, collega- en expertadviezen besproken en is uiteindelijk de optimale candidate journey uitgewerkt. Er zijn meerdere workshops georganiseerd waarbij backend-developers, front-end developers, projectmanagers en programmeurs van SAP SuccessFactors de uitdagingen konden bespreken.

 

Planning
Nu de deliverables duidelijk waren en de laatste technische uitdagingen waren getackeld, is de definitieve planning opgemaakt en zijn we gestart met sprint 1.

ConceptSprint 1

User stories & Wireframes

In deze eerste sprint richten we ons op de UI (User Interface) en op de UX (User Experience).

 

Wij werken hierbij met zogenaamde User Stories die we gezamenlijk uitwerken. Kortgezegd beslissen we samen waar en hoe we content gaan plaatsen zodat bezoekers bewust en onbewust navigeren naar de content waar zij naar op zoek zijn.

Wireframes worden gemaakt en de interactie (functionaliteiten) wordt beschreven.

DesignSprint 1

Styleguide & UX presentatie

Vanuit de definitieve wireframes werken we naar een zogenaamde styleguide toe. In de styleguide zijn alle visuele elementen van het nieuwe Recruitment Platform opgenomen.

 

De wireframes en styleguide worden uiteindelijk uitgewerkt tot cross device designs voor zowel desktop, tablet als mobiel.

 

Uiteindelijk wordten alle wireframes, de styleguide en de volledige designs in een interactieve online omgeving aan HMSHost International gepresenteerd.

DevelopmentSprint 2 en 3

Drupal HR platform

Als basis voor de website is het open source CMS Drupal ingezet. Drupal is uitermate geschikt als platform, met name door de focus die het heeft op redactionele workflows en content-heavy platforms, waarbij sprake is van een relationeel datamodel.

 

Parallel aan het ontwikkelen van de back-end (Drupal CMS) wordt de front-end uitgewerkt. Dit is eenvoudige te omschreven als ‘de vertaalslag van statische beelden naar interactieve daadwerkelijk functionerende code’.

 

Alles wat eerder is vormgegeven wordt nu vertaald in HTML, CSS en Javascript teneinde de eerder uitgedachte wireframes, designs en User Stories zo effectief en schoon mogelijk uit te werken in code.

IntegratieSprint 3

SAP SuccessFactors (ATS)

Het platform installeren wij op een testserver en productieserver. De testserver koppelen we via onze maatwerk koppeling aan het testaccount van SAP SuccessFactors. De maatwerk koppeling haalt de vacatures met de bijbehorende lokaties en stores via de API op uit SuccessFactors en toont deze op het Drupal platform.

 

Mobile apply

 

Nadat we samen met HMSHost het platform en de koppeling uitgebreid hebben getest konden we de productieserver inrichten en koppelen aan de live omgeving van SuccessFactors.

OptimalisatieSprint 4

Campagnes, Jobboard, SEO

Na livegang van het platform volgens MVP starten wij met de verdere optimalisering van het platform.  De eerste 3 backlog issues die we hebben ontwikkeld en geintegreerd zijn:

 

 • Jobboard koppeling (RSS) voor het tonen van vacatures op Indeed.
 • Search Engine Optimalisatie voor een verbeterde vindbaarheid in Google Search.
 • Via het CMS zelf campagne pagina’s kunnen maken om openstaande vacatures te promoten en passende kandidaten te werven.
SupportSLA

Hosting & Beheer

Bluebeez bied verschillende mogelijkheden voor hosting en beheer aan. Wij kunnen servers voor u hosten en managen. De afspraken leggen we samen met de klant vast in een SLA overeenkomst.

 

In de SLA staan de werkzaamheden die wij maandelijks uitvoeren, waaronder het updaten van de applicatie, reactie- en hersteltijden en de maandelijkse kosten voor het onderhoud aan de applicatie en desgewenst aan de server. Wij adviseren om tenminste 1 productieserver en 1 testserver door ons in te laten richten.

 

Voor supportvragen, voortgang, monitoring en doorontwikkeling heeft Bluebeez een gebruiksvriendelijk ticketingsysteem klaar staan.

 

DoorontwikkelingBacklog

Nieuwe airports & stores

In 2019 en 2020 zullen ook andere landen aangesloten worden op het recruitment platform en SAP SuccessFactors.

 

Daarnaast worden verbeteringen aan het platform doorgevoerd op basis van prioritering in het backlog.

 

Resultaat

‘HMSHost.work is voor ons het belangrijkste kanaal voor het werven van nieuwe medewerkers’

Melissa Sloetjes – Recruiter

 • Verbetering van het aantal bezoekers en het aantal sollicitaties.
 • Voor onze recruiters zijn alle kandidaten direct zichtbaar in het dashboard van SAP SuccessFactors.
 • Positieve feedback…

Bluebeez

Wij zijn bluebeez, een creatief full service bureau met een passie voor online marketing, content creatie, webdesign en webdevelopment van online platforms en webapplicaties. Bluebeez bestaat uit een team van online specialisten, waarbij het adviseren, ontwerpen en bouwen van (maatwerk) concepten een belangrijk deel van het projectportfolio beslaat.

Het uitgangspunt bij alles wat wij doen of het nu gaat om een online strategie, het creëren van campagnes en content of het ontwikkelen van websites en platformen is, dat dit een verrassend resultaat oplevert voor onze opdrachtgevers en eindgebruikers. Samen komen wij tot doelgerichte, innovatieve oplossingen.

Wij helpen u met de ontwikkeling en het honderhoud van een high-end career platform en bedenken samen met u de optimale sollicitatie flow op ieder apparaat.

Bluebeez ontwikkeld maatwerk Drupal API modules voor uw ERP of ATS systeem zoals SAP SuccessFactors. De module zorgt voor een snelle, efficiente koppeling die de data van sollicitanten direct en via de API in uw systeem opslaat.

Drupal

Drupal is een open source platform dat gebruikt wordt door veel organisaties. Bluebeez gebruikt het voor de ontwikkeling van websites, online platformen en klantenportals zoals SalesPitch.

Waarom bouwen wij in Drupal?

 • Open source dat zorgt voor een continue doorontwikkeling van het framework.
 • Gebruiksvriendelijk content management systeem
 • Verder kunnen bouwen op bestaande modules van Drupal-dev specialisten
 • Maatwerk module ontwikkeling door Bluebeez (zoals de koppeling met SuccessFactors)
 • Gemakkelijk rollen en rechten toewijzen aan gebruikers
 • Geen last van een zogenaamd vender lock-in. Mocht u ontevreden zijn over de samenwerking dan lunt u eenvoudig overstappen naar een andere leverancier.
 • Optimale beveiliging door een team van Drupal experts die continue de Drupal core en modules auditen en ons informeren over beveiligingsissues, patches en updates.

SAP SuccessFactors

SAP SuccessFactors is een populaire cloudbased oplossing voor menselijk kapitaalbeheer (HCM).

SuccessFactors is in onderzoeksrapporten van Forrester, Gartner en IDC over 2016 erkend als marktleider in cloudgebaseerde Human Capital Management (HCM)-oplossingen.