Case | Werken bij HMSHost op Schiphol

Over HMSHost international

HMSHost International is de wereldmarktleider in eten en drinken voor reizigers. In Nederland is HMSHost actief op 80 locaties op luchthaven Schiphol en exploiteert het bedrijf foodformules op Nederlandse stations, Rotterdam-Den Haag Airport, Designer Outlet Roermond en Hoog Catharijne in Utrecht.

De uitdaging

“Ontwikkel het ultieme HMSHost Werkenbij platform en integreer SAP SuccessFactors ATS”

Door de continu groei van foodstores neemt het aantal vacatures bij HMSHost International ieder jaar toe. Het recruiten van voldoende gastvrije flex- en fulltime foodprofessionals blijft daarbij een enorme uitdaging. Een Werkenbij platform moet potentiële kandidaten enthousiasmeren en overhalen om te solliciteren. Om deze doelen te behalen is een perfecte mobile first sollicitatieprocedure absolute noodzaak geworden.

Deliverables voor het nieuwe Werkenbij recruitment platform:

 • Ontwikkel een innovatief en secure Werkenbij platform dat aansluit bij onze corporate branding
 • Koppel het platform met het HCM beheersysteem van SAP SuccessFactors (API/ATS)
 • Creëer een optimale user experience sollicitatieprocedure. Mobile first!
 • Omzeil de ‘desktop create account procedure’ van SAP SuccessFactors en integreer deze in Drupal
 • Geef recruiters de mogelijkheid om dedicated campagne paginas zelf aan te maken en te lanceren
 • Ontwikkel een userfriendly en multilanguage CMS
 • Maak het platform geschikt voor andere HMSHost luchthavens en foodstores in Europa, Azië en het Midden Oosten.

Bekijk het Drupal platform: www.hmshost.work

Onze aanpak

StrategieSprint 0

Brainstorm & research

Brainstorm sessies

In verschillende brainstorm sessies met HMSHost zijn doelen, doelgroepen, deliverables, planning en budgettering van dit omvangrijke project vastgelegd. Er worden afspraken gemaakt over de werkwijze volgens SCRUM methodiek, waarbij gewerkt wordt met een MVP (Minimal Viable Product), Sprints en een Backlog. Vervolgens is een projectteam samengesteld en zijn taken en verantwoordelijkheden verdeeld.

 

Insights verzamelen
HMSHost Managers, Recruiters en IT verantwoordelijken zijn geïnterviewd om inzicht te krijgen in de verwachtingen en voorziene uitdagingen inzake de ontwikkeling van het nieuwe Werkenbij platform. Met het projectteam zijn best practices bestudeerd, expertadviezen besproken en is uiteindelijk de optimale candidate journey uitgewerkt. Er zijn meerdere workshops georganiseerd waarin projectmanagers, Bluebeez developers en programmeurs van SAP SuccessFactors de technische uitdagingen in kaart hebben gebracht.

 

Sprint planning
Samen met HMSHost is een definitief MVP opgesteld en een sluitende planning uitgewerkt.

ConceptSprint 1

User stories & Wireframes

In dze eerste sprint richten we ons op de UI (User Interface) en op de UX (User Experience).

 

Bluebeez werkt hierbij met zogenaamde ‘User Stories’ die gezamenlijk met de klant worden uitwerken. Kortgezegd beslissen we waar en hoe we content gaan plaatsen zodat bezoekers bewust en onbewust navigeren naar de content waar zij naar op zoek zijn.

 

User stories leiden uiteindelijk tot Wireframes waarin het platform met al zijn functionaliteiten in een interactief concept wordt weergegeven.

DesignSprint 1

Styleguide & UX presentatie

Vanuit de definitieve wireframes werken wij naar een zogenaamde styleguide toe. In de online styleguide staan alle visuele elementen van het platform afgebeeld.

 

De wireframes en styleguide worden uiteindelijk uitgewerkt tot cross device designs voor mobiel, tablet en desktop.

 

Na een aantal revisies zijn de definitieve wireframes, styleguide en designs aan HMSHost International gepresenteerd.

DevelopmentSprint 2 en 3

Drupal recruitment platform

Als basis voor het recruitment platform is voor Drupal gekozen. Drupal is uitermate geschikt voor content-heavy platform ontwikkeling waarbij sprake is van een relationeel datamodel en maatwerk integratie van ERP en ATS systemen zoals SAP SuccessFactors.

 

Parallel aan het ontwikkelen van de back-end wordt de front-end uitgewerkt. Dit is eenvoudig te omschrijven als de vertaalslag van statische beelden naar interactieve functionerende code. Alles wat eerder is vormgegeven wordt nu vertaald in HTML, CSS en Javascript teneinde de eerder uitgedachte wireframes, designs en user stories zo effectief en schoon mogelijk uit te werken in code.

IntegratieSprint 3

SAP SuccessFactors (ATS)

Het Drupal platform inclusief onze maatwerk koppeling voor de API van SAP SuccesFactors installeren wij op een beveiligde testserver. De maatwerk koppeling haalt de vacatures met de bijbehorende locaties, stores en andere velden via de API op uit de testomgeving van SuccessFactors en toont deze in de vacaturebank van het Werkenbij platform.

 

Om de sollicitatieprocedure userfriendly mogelijk te laten verlopen wordt het SuccessFactors account van een kandidaat volledig geautomatiseerd aangemaakt in Drupal. Hierdoor is het niet meer nodig dat sollicitanten eerst een account aanmaken in SuccessFactors alvorens zij kunnen solliciteren. Het Drupal vacatureformulier zorgt voor een enorme tijdsbesparing en uitval in het aantal sollicitanten.

 

Nadat het platform en de koppeling uitgebreid zijn getest installeren wij deze op de live server omgeving.

OptimalisatieSprint 4

Campagnes, Jobboard, SEO

Na livegang volgens MVP starten wij met de optimalisering volgens backlog.  De eerste 3 backlog uitbreidingen die wij hebben ontwikkeld en geïntegreerd zijn:

 

 • Jobboard XML feed voor het tonen van vacatures op Indeed
 • Search Engine Optimalisatie voor een verbeterde vindbaarheid in Google Search
 • Campagnes (Recruiters kunnen via het CMS zelf creatieve campagne pagina’s opbouwen en delen)
SupportSLA

Hosting & Beheer

Bluebeez biedt klanten verschillende mogelijkheden voor managed hosting en beheer aan.

 

In de SLA overeenkomst staan de werkzaamheden die wij maandelijks uitvoeren, waaronder het updaten van de applicatie, reactie- en hersteltijden en de maandelijkse kosten voor het onderhoud aan de applicatie en server(s).

 

Voor supportvragen, monitoring en door-ontwikkeling hebben wij een gebruiksvriendelijk ticketingsysteem klaar staan.

 

DoorontwikkelingBacklog

Nieuwe airports & stores

In 2020 wordt het platform verder uitgebreid met de landen Finland, Zweden en Denemarken.

 

Daarnaast worden op basis van prioriteit in het backlog verbeteringen en module uitbreidingen doorgevoerd.

 

Over bluebeez

Wij zijn Bluebeez, een full service Creative Marketing Studio met een passie voor online marketing, content creatie, webdesign en web development van online platformen en webapplicaties. Bluebeez bestaat uit een team van online specialisten, waarbij het adviseren, ontwerpen en bouwen van maatwerk concepten een belangrijk deel van het projectportfolio beslaat.

Het uitgangspunt bij alles wat wij doen of het nu gaat om de online strategie, het creëren van content of het ontwikkelen van online platformen is, dat dit een verrassend resultaat oplevert voor onze opdrachtgevers en eindgebruikers. Samen komen wij tot mooie innovatieve oplossingen.

Bluebeez ontwikkeld maatwerk Drupal modules voor uw ATS of ERP systeem zoals SAP SuccessFactors. De module zorgt voor een snelle, efficiënte koppeling die de data van sollicitanten direct via de API in uw HCM systeem opslaat. Vacatures aangemaakt in SuccessFactors worden met een druk op de knop op het Werkenbij platform getoond.

Drupal

Drupal is een open source platform dat gebruikt wordt door veel organisaties. Bluebeez gebruikt het voor de ontwikkeling van websites, platformen en klantenportals zoals SalesPitch.

Waarom bouwen wij en kiezen onze klanten voor Drupal?

 • High-end open source framework
 • Gebruiksvriendelijk content management systeem met geavanceerd user management
 • Optimale beveiliging door nauwe samenwerking met Drupal community experts
 • Maatwerk module ontwikkeling door Bluebeez zoals de ATS/API koppeling met SAP SuccessFactors

SAP SuccessFactors

SAP SuccessFactors is een populaire cloudbased oplossing voor menselijk kapitaalbeheer (HCM).

SuccessFactors is in onderzoeksrapporten van Forrester, Gartner en IDC over 2016 erkend als marktleider in cloudgebaseerde Human Capital Management (HCM)-oplossingen.

Wilt u meer weten over Bluebeez en kunnen wij helpen met uw uitdaging? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag langs voor een vrijblijvende brainstorm sessie.